Eğitim yalnızca okul ve eğitim ortamında yürütülen bir süreç değildir. Çocuğun ilk deneyimlerini edindiği, ilk etkileşimde bulunduğu ortam aile ortamıdır.
Çocuğun katılımla getirdiği özelliklerin ne kadar gelişeceği, nasıl biçimleneceği ve daha sonraki yılları ne derece etkileyeceği;
Çocuğun gelişiminde bu denli etkileri olan ailenin çocuk gelişimi ve eğitimi konularında bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve öğrendiklerini davranışa dönüştürebilmesi için;
Beli program çerçevesinde çocuğun
Eğitilmesi gerekmektedir. Eğitim sürecinin etkili ve verimli olabilmesi ailenin bu sürece etkin katılımı son derece önemlidir.
Çünkü;
Aile Eğitiminin Amaçları
Aile eğitimleriyle desteklenen bir ev ortamında ilişkiler çok daha sağlıklı ve çocuğun gelişimine yönelik olmaktadır. Çocuğun özel eğitimde kazandığı becerilerin ev ortamında aile ile işbirliği yaparak pekiştirilmesi eğitimin sürekliliği ve yaygınlaştırılması açısından önemlidir. Ailelerin çocuklarının eğitim süreçlerinde ekibe dahil olmaları kabul sürecine ulaşmalarını hızlandırmakta, çocukların performanslarında da belirgin bir artışa imkan tanımaktadır.
Gerçekleştirdiğimiz Aile Eğitim Çalışmalarında;
Kurumumuzdaki Aile eğitimi Çalışmaları Aşağıdaki Programlar Çerçevesinde Yürütülmektedir;
1) Aile Eğitimi Toplantıları; Çocuklarla ilişkide bulunan aile bireylerinin birbirleriyle ve çocuğun eğitiminden sorumlu uzmanlarla karşılıklı etkileşim içinde bulunarak, çocuğun sahip olduğu engele ait özellikler, yeterli ve yetersiz olduğu gelişim alanları, güçlü ve zayıf yönleri çalışılan hedefler, çocuğun çalışma programı, evde destekleme çalışmaları ve ailenin öğrenmek istediği konularda bilgi, deneyim ve duyguların paylaşıldığı toplantılardır.
2) Yaşantı Paylaşım Toplantıları; Benzer tanılı çocukların ailelerin kurumumuzdaki uzmanlarla bir araya gelerek kendilerine ve çocuklarına ilişkin duygu, düşünce ve deneyimlerini paylaştıkları toplantılardır. Bu toplantıların genel amacı engelli çocuğa sahip ailelerin problemlerini paylaşmalarına fırsat verilmesi ve özgün problemlerle baş etme yolları konusunda birbirlerine destek ve yardım sağlamalarıdır. Toplantılara katılan anne babalar diğer anne babaların deneyimleri sayesinde kendi yaşamlarında olanların farkına varabilir, grup içinde kabul, anlayış ve destek bulabilirler.
3) Aile eğitim Seminerleri;
a) Kurum içi seminerlerimiz; Kurum içinde belli dönemlerde planlanarak duyurulan aile eğitim seminerleri aileleri ihtiyaç duydukları konularda bilgilendirme, belli becerileri kazandırma ve mevcut problemlerle başa çıkma becerilerini geliştirmeye yönelik olarak hazırlar.
b) Topluma yönelik seminer ve sempozyumlar
Daha geniş kitlelere hitap eden alanında uzman profesyonellerle işbirliği yapılarak gerçekleştirilen toplumu ………… ve özel eğitim konusunda bilgilendirmeyi amaçlayan seminer ve sempozyumlardır.