Selektif Mutizm (Seçici Konuşmazlık)

Selektif mutizm, kişinin konuşma becerisi bulunduğu halde konuşmamasıdır. Çocuk konuşacağı kişileri seçer ve sadece onların yanında konuşur. Mutizm nadir görülen bir problemdir, sıklıkla çocuk yaşlarda özellikle de 4-8 yaşları arasında ortaya çıkar.

Selektif Mutizmli Çocukların Özellikleri

  • Mutistik çocuklar genellikle dikkat çekecek düzeyde çekingen, içe kapanık, hassas ve ürkektir.
  • Sıklıkla annelerine aşırı bağlıdırlar ve ayrılık kaygısı yaşarlar.
  • Büyük bölümünde probleme gelişimsel gerilik eşlik eder. Pek çoğunun zeka puanları yaşıtlarından geri bulunmuştur.
  • Problemli aile ortamları mutizmi tetikler ama tek neden değildir.
  • Gerekli tıbbi ve eğitimsel yardım alınmadığında, problem eğitim ve iş yaşantısını ya da sosyal iletişimi kısıtlamaktadır.
Okumaya devam et...

Selektif Mutizmde Artı Olarak Neler Yapıyoruz?

  • Mutistik çocuklarda doğru tıbbi yardımla birlikte psikolojik destek ağırlıklı yapılandırılmış bir özel eğitim desteği son derece önemlidir.
  • Özel eğitim terapi ilişkisinde öncelikli olan doğru güven ilişkisinin kurulmasıdır. Bu ilişki yetersizliklerin bir yere kadar giderilebilmesine, depresif duygu durumunun azalmasına imkan tanır.
  • Yürüttüğümüz terapi programında çocukların kendi duygu ve davranışlarını yönetme becerilerini destekleme çalışmaları yapılmaktadır. Bu sayede kaygıyı azaltmak, özgüven ve benlik saygısını yükselterek sosyal durumlarda rahatlama sağlamak mümkün olabilmektedir.
  • Özel eğitim terapi ilişkisine aile ve okulun da katılımı gelişmenin sağlanabilmesi için kaçınılmazdır.
  • Bu güne kadar bu tanı grubu ile yaptığımız çalışmalarda tıbbi yardım, okul ve aile bilgilendirme ve yönlendirmesi sayesinde normal sosyal yaşamlarına devam edebilecekleri gelişmeler sağlanmıştır.

Başarı hikayesi;

I-) Z.A Şu anda 18 yaşındadır. Kurumunuzdan 10 yıldır selektif mutizm tanısıyla özel eğitim hizmeti almaktadır. Kurumumuza ilk başladığı yıl sadece yakın aile çevresi ile konuşmakta olan Z.A okulda ve yabancı hiçbir ortamda konuşmamaktaydı. Seanslarda ilk 3 ay sadece gerekli özgüven ilişkisini sağlamaya yönelik bir terapi çalışması yürütülmüş ve 3 ayın sonunda eğitimcisiyle kısık sesle konuşmaya başlamıştır. Kısık sesle yürütülen çalışmalar 1 yıl sürmüş ardından kendi ses tonunu kullanmaya ve kurumdaki diğer eğitimcilerle de konuşmaya başlamıştır. Artık pek çok yabancı ortamda kendini ifade edebilir hale gelmiştir. Alışveriş yapabilmekte, arkadaşlık ve komşuluk ilişkileri kurabilmekte, grup eğitimi seanslarında dahi kendini ifade edebilmektedir.

Right Menu Icon0 (553) 238 00 39